PRZEPISY KUCHARSKIE

autorstwa Pawła Piotrowskiego

1. SAŁATKI

Sałatka sylwestrowa

Składniki:

Papryka czerwona, cebula, 2 ogórki konserwowe, 4 plastry żółtego sera, 12 oliwek czarnych, 1 ½ szklanki kapusty pekińskiej, szklanka ryżu ugotowanego , 8 plastrów szynki konserwowej, 4 pieczarki surowe, pół puszki kukurydzy, kechup (2 łyżki), majonez (1 łyżka) , sól, pieprz czarny, chili w proszku, czosnek w proszku, 1 łyżeczka suchego oregano, curry w proszku, oliwa  z oliwek (około 1 łyżki), ocet biały winny (około 1 łyżki).

Przepis:

Pokroić wyjęte z lodówki zimne składniki na małe kawałki, doprawić przyprawami, majonezem, keczupem, oliwą z oliwek oraz octem, zamieszać,

Sałatka ostra obiadowa

Składniki:

pomidor, pół ogórka, pół niedużej papryki czerwonej, pieprz, sól, musztarda, ocet winny, olej.

Przepis:

wyjąć z lodówki pomidor, ogórek, paprykę, pokroić pomidor na połówki plasterków, ogórki podobnie, paprykę na niedługie paski, posolić, popieprzyć, dodać musztardę, odrobinę octu, olej, zamieszać delikatnie,

sałatka z szynką

Składniki:

2 plasterki szynki, 1 i pół ogórka, 10 plasterków zółtego sera ostrego, pół puszki kukurydzy, 1 papryka zielona, olej, majonez, sos diabelski (keczup), sól, pieprz, ocet winny.

Przepis:

składniki wyjąć z lodówki, szynkę pokroić w plasterki, ogórek oraz paprykę w kostkę, żółty ser w paski, zamieszać delikatnie wszystkie składniki..

sałatka z tuńczyka czerwona I

Składniki:

mała puszka tuńczyka w oleju, pół puszki kukurydzy, nieduży ogórek, 6 plasterków żółtego sera ostrego, 2 plasterki szynki, olej, majonez, sos pieprzowy (keczup), sól, pieprz, ocet winny.

Przepis:

składniki wyjąć z lodówki, szynkę, żółty ser oraz ogórek pokroić w plasterki, zamieszać delikatnie wszystkie składniki.

sałatka z tuńczyka czerwona II

Składniki:

pół puszki tuńczyka w oleju, pół puszki kukurydzy, pół ogórka, pół papryki czerwonej, 3 plasterki żółtego sera ostrego, olej, majonez, keczup ostry chilli, sól, papryka ostra w proszku, ocet winny.

Przepis:

składniki wyjąć z lodówki, paprykę, żółty ser oraz ogórek pokroić w plasterki, zamieszać delikatnie wszystkie składniki.

sałatka z tuńczyka ostra I

Składniki:

pół puszki tuńczyka w oleju, pół puszki kukurydzy, nieduży ogórek, 6 plasterków żółtego sera ostrego, papryka, olej, majonez, musztarda, sól, pieprz, ocet winny.

Przepis:

składniki wyjąć z lodówki, paprykę, żółty ser oraz ogórek pokroić w kostkę, zamieszać delikatnie wszystkie składniki.

sałatka z tuńczyka ostra II

Składniki:

pół puszki tuńczyka w oleju, pół puszki kukurydzy, pół puszki groszku, nieduży ogórek konserwowy, 2 plasterki żółtego sera ostrego, olej, majonez, musztarda, sól, pieprz, ocet winny.

Przepis:

składniki wyjąć z lodówki, żółty ser i ogórek pokroić w kostkę, dodać resztę składników i rozmieszać.

sałatka lekka

Składniki:

4 plasterki polędwicy z indyka, pół puszki groszku, nieduży ogórek surowy, pół papryki, 2 plasterki żółtego sera ostrego, olej, majonez, ketchup, sól, papryka ostra w proszku, ocet winny.

Przepis:

składniki wyjąć z lodówki, pokroić w kostkę i zamieszać.

sałatka włoska

Składniki:

pół kapusty pekińskiej, olej, ocet, oliwa, sól, czosnek w proszku, bazylia suszona, pieprz czarny.

Przepis:

składniki wyjąć z lodówki, kapustę pokroić w drobne paski, dodać pozostałe składniki.

2. SOSY

Sos urodzinowy

Składniki:

ogórek surowy, papryka czerwona, cebula, musztarda, sos diabelski (keczup), pieprz, sól, olej roślinny.

Przepis:

składniki pokroić na małe kawałki podsmażyć dodając przyprawy, musztardę pod koniec smażenia.

Sos do spaghetti dla cierpliwych

Składniki:

2 pomidory, cebula, keczup, ser żółty ostry, musztarda, szynka, parówka, przyprawa do spaghetti, pieprz, sól, olej roślinny

Przepis:

na rozgrzany olej w patelni włożyć parówkę pokrojoną w kostkę oraz szynkę w paskach, podsmażyć, dodać cebulę, podsmażyć, dodać pomidor, keczup, musztardę, przyprawę do spaghetti, sól, podsmażyć, poddusić tak długo aż sos zgęstnieje, przed podaniem podgrzać ponownie krótko na dużym ogniu dodając ser żółty pokrojony w kostkę. Doskonały do spaghetti.

3. POTRAWY Z MIĘSA

Potrawka urodzinowa

Składniki:

schab świnski surowy, cebula, ser żółty ostry, boczek pieczony, przyprawa do mięsa z grilla, sos diabelski (keczup), sól, olej roślinny.

Przepis:

utłuc schab młotkiem na dwa dość płaskie placki posypując w czasie tłuczenia przyprawą do grilla i soląc , pomiędzy ubite placki włożyć plasterek sera, cieniutkie plasterki cebuli, boczek dodając sosu diabelskiego. Ugnieść brzegi placki dość dokładnie. Smażymy na dość dużym ogniu, pod koniec zmniejszyć ogień i poddusić.

Polać np. sosem urodzinowym.

Podawać z ziemniakami i zielonym groszkiem.

Schab pijany

Składniki:

schab świnski surowy, cebula, pomidor, przyprawa do mięsa z grilla, keczup, żółty ser, musztarda, przyprawa myśliwska, whisky, ogórek surowy,sól, olej roślinny.

Przepis:

utłuc schab na cienkie dlugie plasterki, potrzymać kilka minut w talerzyku z whisky, posypać przyprawą do grilla, posmarować z jednej strony musztardą, posolić, położyć plasterek żółtego sera, plasterek ogórka i cebuli, zwinąć i zawiązać nitką, smażyć na dość głębokim oleju, pod koniec smażenia dodać cebulę w plasterkach, następnie pomidor w plasterkach oraz keczup, doprawić przyprawą myśliwską, dolać nieco whisky. Podawać np. ze spaghetti.

Zapiekanka ziemniaczana kwaśno - ostra

Składniki:

50 dkg. ziemniaków, kiełbasa, boczek, por, ser żółty, pomidor, ogórek surowy, papryka, musztarda, pieprz, oregano, przyprawa do spaghetti, sól, olej roślinny.

Przepis:

na oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w niewielkie nacięte kawałki, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, następnie pomidor pokrojony w krążki, doprawić przyprawami, dodać ogórek pokrojony w kostkę, poddusić, dodać nieco musztardy, dodać i poddusić 10 minut przygotowane wcześniej ziemniaki (ugotować na parze, pokroić w dość grube plasterki, pomiędzy plastrami włożyć posypane przyprawami: plasterki żółtego sera, boczku, pora w plasterkach oraz musztardy, ziemniaki posolić i posypać pieprzem).

Zapiekanka ziemniaczana wykwintna

Składniki:

50 dkg ziemniaków, piersi z indyka, pół papryki, pomidor, żółty ser, cebula, groszek konserwowy, przyprawa oregano, sól, przyprawa do grilla, sól, olej, ocet winny, czerwone wino

Przepis:

na dość głębokim oleju podsmażyć obtoczone w przyprawie do grilla, soli i pokropione octem piersi z kurczaka pokrojone na małe kawałeczki. Dodać pokrojoną cebulę, następnie pokrojone w małe kawałki, ugotowane na parze i posolone ziemniaki, dodać oregano, podsmażyć, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, następnie pomidor pokrojony w krążki oraz 3 plasterki żółtego sera pokrojone w paski, ciągle mieszać, w końcówce smażenia dolać 2 łyżki stołowe czerwonego wina. Podawać z konserwowym groszkiem, półwytrawnym winem.

Zapiekanka ziemniaczana warstwowa I

Składniki:

50 dkg ziemniaków, schab, pół papryki, przecier pomidorowy, żółty ser, cebula, przyprawa oregano, sól, przyprawa Delecta do mięs, pieprz biały, olej, musztarda, ogórek surowy, nać pietruszki.

Przepis:

na oleju posmażyć: schab w małych kawałkach nasmarowany wcześniej przyprawą Delecta i solą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie paprykę pokrojoną w kostkę, popieprzyć. Do wysmarowanej na dnie masłem brytfanki ułożyc warstwę ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki, na nich ułożyć 1/3 sosu z mięsem z patelni, kawałeczki żółtego sera, posolić, posypać oregano, posmarować musztardą, polać olejem, następnie znów ułożyć wastwę z ziemniaków, na niej podobną wastwę jak opisana poprzednio, znów ułożyć warstwę ziemniaków na niej taką samą warstwę jak poprzednio oraz kilka plasterków ogórka surowego na wierzchu oraz natki pietruszki na ogórki. Dusić w piekarniku 50 minut. Podawać np. z piwem Okocim.

Potrawa chińska o 5 smakach

Składniki:

 20dkg schabu, 1 marchewka, pół selera, 4 pieczarki, pół papryki, olej, pieprz biały, przyprawa chińska o 5 smakach, imbir, sól, ryż na dwie osoby, pół kostki bulionowej wołowej Knorra, cukier, papryka w proszku ostra.

Przepis:

na oleju podsmażyć pokrojone w małe kawałeczki osolony i popieprzony schab. Zdjąć schab z patelni, podsmażyć pieczarki pokrojone w kostkę, dodać marchew, seler oraz paprykę pokrojone w kostkę, poddusić ciągle mieszając, dodać sól, pieprz, przyprawę chińską, imbir, cukier do smaku, następnie wlać bulion wołowy (pół kostki rozpuszczonej w pół szklanki wrzącej wody z pół łyżeczką papryki w proszku ostrej) oraz usmażony wcześniej schab, poddusić 10 minut. Podawać z ryżem.

Kawałki kurczaka rozkoszne

Składniki:

 30 dkg piersi z kurczaka, olej, sól, czosnek w proszku, przyprawa Delicata, pieprz, musztarda.

Przepis:

na oleju podsmażyć pokrojone w małe kawałki piersi z kurczaka osolone i posypane przyprawą Delicata, doprawić czosnkiem, tuż przed końcem smażenia dodać musztardy, zamieszać. Podawać np. z ryżem przyprawionym (czosnek, majeranek, papryka ostra w proszku, natka pietruszki, por posiekany) przybrany oliwkami.

Pierś z kurczaka z marchewką w sosie curry

Składniki:

 30 dkg piersi z kurczaka, olej, sól, łyczeczka cukru, pieprz czarny, sos sojowy, wódka, curry, czosnek w proszku, 2 duże marchewki, 3 pieczarki, 2 łyżeczki keczupu.

Przepis:

przygotować zalewę: wódka, sos, sojowy, cukier, sól, pieprz - włożyć do niego na 15 minut pierś z kurczaka pokrojona w drobne paski. Usmażyć kawałki kurczaka na dużym ogniu, dość krótko, odłożyć na talerz. Poddusić na dużym ogniu na patelni po kurczaku marchewkę pokrojoną w długie cienkie paski oraz pieczarki pokrojone w talarki, co jakiś czas podlewając wodą, pod koniec posypać czosnkiem w proszku solą oraz pieprzem, dodać kawałki kurczaka, dodać curry (około 1 łyżeczki) oraz 2 łyżeczki keczupu i jeszcze kilka minut dusić na małym ogniu. Podawać z ryżem.

Gulasz ziemniaczano - marchewkowy

Składniki:

5 małych ziemniaków, 10 pieczarek, cebula, marchewka, seler 1/4, pietruszka,  3 plastry schabu wędzonego, pół szklanki bulionu, 2 łyzki śmietany, 1 łyżka keczupu, sól, pieprz, bazylia, czosnek w proszku, olej, pół łyżki mąki, kilka czarnych oliwek.

Przepis:

poddusić po kolei, osobno, na średnim ogniu na patelni: pieczarki w talarkach, cebulę w krążkach, warzywa w talarkach, zdjąć z patelni, podsmażyć ziemniaki pokrojone w małą kostkę, dodać podduszone wcześniej składniki, wlać bulion, śmietanę, oprószyć mąką, dodać przyprawy, keczup, poddusić 2 minuty. Podawać przybrane na wierzchu kilkoma czarnymi oliwkami.

Cielęcina na dziko

Składniki:

pół kg cielęciny, sól, pieprz, bazylia, tymianek, 6 kulek ziela angielskiego zmiażdzone, , musztarda, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 4 łyżki octu winnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka wódki, łyżeczka cukru,olej, 1 łyżeczka mąki.

Przepis:

moczyć w zalewie pokrojoną na kostkę cielęcinę przez pół godziny. Zalewa: ocet, sos sojowy, wódka, zioła, przyprawy, 2 łyżeczki musztardy. Usmażyć cielęcinę na dużym ogniu, zmniejszyć, dodać pokrojoną w plastry cebulę, dodać 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę mąki, zagęścić aby powstał sos. Podawać z kartoflami polanymi pozostałą zalewą po moczonym mięsie.

Piersi z kurczaka na kwaśno

Składniki:

pierś z kurczaka, sól, pieprz, kostka warzywna rozpuszczona w niecałej szklance wody, 3 łyżki brandy, 3 łyżki octu winnego, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, 3 pieczarki, 1 cebula, pół papryki zielonej, 1 ząbek czosnku

Przepis:

Usmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i namoczoną w brandy i soli, dodać pieczarki, cebulę pokrojoną w kostkę, paprykę, czosnek, poddusić, dodać połowę bulionu, poddusić, dodać przecier pomidorowy, ocet winny i resztę bulionu, poddusić aż sos lekko zgęstnieje. Podawać z ryżem doprawionym np. papryką w proszku ostrą lub chili w proszku.

Zrazy diabelskie z karkówki

Składniki:

2 papryczki chili, 4 plastry karkówki dość cienkie, 1 marchew dość duża, 1 seler, 1 cebula, 5 piecarek, 5 łyżeczek przecieru pomidorowego, 2 plasterki żółtego sera, ogórek konserwowy, przyprawa orientalna kuronia, cukier, sól, pieprz, musztarda, olej, mąka pszenna

Przepis:

popieprzyć plastry karkówki, posmarować musztardą, położyć na każdy plaster kawałek ogórka, żółtego sera, pół papryczki chili, zrolować, związać nitką, podsmażyć marchewkę w talarkach, selera w paskach, cebulę w krążkach, pieczarki, po jakimś czasie dodać zrazy obsmażyć, dolać nieco wody, poddusić pod przykryciem aż karkówka zmięknie, pod koniec dodać sos zrobiony w filiżance: 4 łyżki przecieru pomidorowego, pół łyżeczki mąki, pół łyżeczki cukru, 2 łyżeczki przyprawy kuronia orientalnej, uzupełnić filiżankę wodą do pełna, wlać na patelnię, zamieszać. Podawać z ryżem i czerwonym winem np. sofia melnik

Gulasz czerwony pikantny

Składniki: 60 dkg wołowiny, 2 cebule, puszka czerwonej fasolki, 3 ząbki czosnku, 4 pieczarki, kostka bulionu grzybowego, pieprz, 1 papryczka chili, sól, cukier, mąka ziemniaczana, przecier pomidorowy -3 łyżki,

Przepis: na patelni obsmażyć pokrojoną w kostkę wołowinę, z sosem przelać do garnka z łyżką oleju, dolać nieco wody, na patelni udusić pokrojone cebule, czosnek, pieczarki, wrzucić do garanka, dodać fasolę, pół litra bulionu, papryczkę chili, przecier pomidorowy zmieszany z pieprzem, cukrem, dusić 30 minut, pod koniec osolić do smaku, zagęścić 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 5 łyżkach zimnej wody. Podawać z kluskami lub ziemniakami.

4. GRZANKI Z SANDWICZA

Sandwicz pyszny

Składniki:

chleb tostowy, ser żółty ostry, ogórki korniszony, polędwica wędzona, przyprawa do grilla, musztarda. margaryna

Przepis:

posmarować chleb margaryną, jedną połówkę posypać przyprawą do grilla, położyć na chleb ser żółty, 2 plasterki ogórka, polać musztardą, przykryć polędwicą, zapiec.

4. CIASTA

Ciasto na pizzę

Składniki: 30 dkg mąki, 2 dkg drożdży, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soli, pieprz, ¾ szklanki wody.

 

5. POTRAWY Z JAJEK

Jajecznica wykwintna (podawana mojej żonie na śniadanie w niedziele)

Składniki: 4 jajka, 4 plastry szynki lub salami, 4 pieczarki, pół papryki czerwonej lub zielonej, pół cebuli, 6 oliwek czarnych lub zielonych, pomidor, kechup (3/4 łyżki), sół, pieprz, curry, bazylia (1 łyżeczka), oliwa z oliwek.

Przepis: pokroić na małe kawałki składniki, na patelni podsmażyć na oliwie z oliwek cebulę razem z pieczarkami, dodać paprykę, ewentualnie pokrojony pomidor bez skóry, następnie szynkę, do całości wbić jajka, dodać resztę przypraw, keczup, i mieszać kilka minut aż jajka będą ścięte. Podawać z chlebem

lub na grzance z chleba z masłem opieczonej w piekarniku.

 

 

statystyka
Otwórz stronę główną w tym oknie