PRZEPISY
KUCHARSKIE
autorstwa
Pawła Piotrowskiego
Składniki:
Papryka czerwona, cebula, 2 ogórki
konserwowe, 4 plastry żółtego sera, 12 oliwek czarnych, 1 ½ szklanki kapusty pekińskiej,
szklanka ryżu ugotowanego , 8 plastrów szynki konserwowej, 4 pieczarki surowe,
pół puszki kukurydzy, kechup (2 łyżki), majonez (1 łyżka) , sól, pieprz czarny,
chili w proszku, czosnek w proszku, 1 łyżeczka suchego oregano, curry w
proszku, oliwa z oliwek (około 1
łyżki), ocet biały winny (około 1 łyżki).
Przepis:
Pokroić wyjęte
z lodówki zimne składniki na małe kawałki, doprawić przyprawami, majonezem,
keczupem, oliwą z oliwek oraz octem, zamieszać,
Sałatka ostra obiadowa
Składniki:
pomidor, pół ogórka, pół niedużej papryki
czerwonej, pieprz, sól, musztarda, ocet winny, olej.
Przepis:
wyjąć z lodówki
pomidor, ogórek, paprykę, pokroić pomidor na połówki plasterków, ogórki
podobnie, paprykę na niedługie paski, posolić, popieprzyć, dodać musztardę,
odrobinę octu, olej, zamieszać delikatnie,
Składniki:
2 plasterki
szynki, 1 i pół ogórka, 10 plasterków zółtego sera ostrego, pół puszki
kukurydzy, 1 papryka zielona, olej, majonez, sos diabelski (keczup), sól,
pieprz, ocet winny.
Przepis:
składniki wyjąć
z lodówki, szynkę pokroić w plasterki, ogórek oraz paprykę w kostkę, żółty ser
w paski, zamieszać delikatnie wszystkie składniki..
Składniki:
mała puszka
tuńczyka w oleju, pół puszki kukurydzy, nieduży ogórek, 6 plasterków żółtego
sera ostrego, 2 plasterki szynki, olej, majonez, sos pieprzowy (keczup), sól,
pieprz, ocet winny.
Przepis:
składniki wyjąć
z lodówki, szynkę, żółty ser oraz ogórek pokroić w plasterki, zamieszać
delikatnie wszystkie składniki.
Składniki:
pół puszki
tuńczyka w oleju, pół puszki kukurydzy, pół ogórka, pół papryki czerwonej, 3
plasterki żółtego sera ostrego, olej, majonez, keczup ostry chilli, sól,
papryka ostra w proszku, ocet winny.
Przepis:
składniki wyjąć
z lodówki, paprykę, żółty ser oraz ogórek pokroić w plasterki, zamieszać
delikatnie wszystkie składniki.
Składniki:
pół puszki
tuńczyka w oleju, pół puszki kukurydzy, nieduży ogórek, 6 plasterków żółtego
sera ostrego, papryka, olej, majonez, musztarda, sól, pieprz, ocet winny.
Przepis:
składniki wyjąć
z lodówki, paprykę, żółty ser oraz ogórek pokroić w kostkę, zamieszać
delikatnie wszystkie składniki.
Składniki:
pół puszki
tuńczyka w oleju, pół puszki kukurydzy, pół puszki groszku, nieduży ogórek
konserwowy, 2 plasterki żółtego sera ostrego, olej, majonez, musztarda, sól,
pieprz, ocet winny.
Przepis:
składniki wyjąć
z lodówki, żółty ser i ogórek pokroić w kostkę, dodać resztę składników i
rozmieszać.
Składniki:
4 plasterki
polędwicy z indyka, pół puszki groszku, nieduży ogórek surowy, pół papryki, 2
plasterki żółtego sera ostrego, olej, majonez, ketchup, sól, papryka ostra w
proszku, ocet winny.
Przepis:
składniki wyjąć z lodówki, pokroić w kostkę
i zamieszać.
Składniki:
pół kapusty
pekińskiej, olej, ocet, oliwa, sól, czosnek w proszku, bazylia suszona, pieprz
czarny.
Przepis:
składniki wyjąć z lodówki, kapustę
pokroić w drobne paski, dodać pozostałe składniki.
Składniki:
ogórek surowy, papryka czerwona,
cebula, musztarda, sos diabelski (keczup), pieprz, sól, olej roślinny.
Przepis:
składniki pokroić na małe kawałki
podsmażyć dodając przyprawy, musztardę pod koniec smażenia.
Składniki:
2 pomidory, cebula, keczup, ser żółty
ostry, musztarda, szynka, parówka, przyprawa do spaghetti, pieprz, sól, olej
roślinny
Przepis:
na rozgrzany
olej w patelni włożyć parówkę pokrojoną w kostkę oraz szynkę w paskach, podsmażyć,
dodać cebulę, podsmażyć, dodać pomidor, keczup, musztardę, przyprawę do
spaghetti, sól, podsmażyć, poddusić tak długo aż sos zgęstnieje, przed podaniem
podgrzać ponownie krótko na dużym ogniu dodając ser żółty pokrojony w kostkę.
Doskonały do spaghetti.
Składniki:
schab świnski
surowy, cebula, ser żółty ostry, boczek pieczony, przyprawa do mięsa z grilla,
sos diabelski (keczup), sól, olej roślinny.
Przepis:
utłuc schab
młotkiem na dwa dość płaskie placki posypując w czasie tłuczenia przyprawą do
grilla i soląc , pomiędzy ubite placki włożyć plasterek sera, cieniutkie
plasterki cebuli, boczek dodając sosu diabelskiego. Ugnieść brzegi placki dość
dokładnie. Smażymy na dość dużym ogniu, pod koniec zmniejszyć ogień i poddusić.
Polać np. sosem
urodzinowym.
Podawać z
ziemniakami i zielonym groszkiem.
Składniki:
schab świnski
surowy, cebula, pomidor, przyprawa do mięsa z grilla, keczup, żółty ser,
musztarda, przyprawa myśliwska, whisky, ogórek surowy,sól, olej roślinny.
Przepis:
utłuc schab na cienkie dlugie
plasterki, potrzymać kilka minut w talerzyku z whisky, posypać przyprawą do
grilla, posmarować z jednej strony musztardą, posolić, położyć plasterek
żółtego sera, plasterek ogórka i cebuli, zwinąć i zawiązać nitką, smażyć na
dość głębokim oleju, pod koniec smażenia dodać cebulę w plasterkach, następnie
pomidor w plasterkach oraz keczup, doprawić przyprawą myśliwską, dolać nieco
whisky. Podawać np. ze spaghetti.
Składniki:
50 dkg.
ziemniaków, kiełbasa, boczek, por, ser żółty, pomidor, ogórek surowy, papryka,
musztarda, pieprz, oregano, przyprawa do spaghetti, sól, olej roślinny.
Przepis:
na oleju
podsmażyć kiełbasę pokrojoną w niewielkie nacięte kawałki, dodać paprykę
pokrojoną w kostkę, następnie pomidor pokrojony w krążki, doprawić przyprawami,
dodać ogórek pokrojony w kostkę, poddusić, dodać nieco musztardy, dodać i
poddusić 10 minut przygotowane wcześniej ziemniaki (ugotować na parze, pokroić
w dość grube plasterki, pomiędzy plastrami włożyć posypane przyprawami:
plasterki żółtego sera, boczku, pora w plasterkach oraz musztardy, ziemniaki
posolić i posypać pieprzem).
Składniki:
50 dkg ziemniaków,
piersi z indyka, pół papryki, pomidor, żółty ser, cebula, groszek konserwowy,
przyprawa oregano, sól, przyprawa do grilla, sól, olej, ocet winny, czerwone
wino
Przepis:
na dość
głębokim oleju podsmażyć obtoczone w przyprawie do grilla, soli i pokropione
octem piersi z kurczaka pokrojone na małe kawałeczki. Dodać pokrojoną cebulę,
następnie pokrojone w małe kawałki, ugotowane na parze i posolone ziemniaki,
dodać oregano, podsmażyć, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, następnie pomidor
pokrojony w krążki oraz 3 plasterki żółtego sera pokrojone w paski, ciągle
mieszać, w końcówce smażenia dolać 2 łyżki stołowe czerwonego wina. Podawać z
konserwowym groszkiem, półwytrawnym winem.
Składniki:
50 dkg ziemniaków,
schab, pół papryki, przecier pomidorowy, żółty ser, cebula, przyprawa oregano,
sól, przyprawa Delecta do mięs, pieprz biały, olej, musztarda, ogórek surowy,
nać pietruszki.
Przepis:
na oleju
posmażyć: schab w małych kawałkach nasmarowany wcześniej przyprawą Delecta i
solą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie paprykę pokrojoną w kostkę,
popieprzyć. Do wysmarowanej na dnie masłem brytfanki ułożyc warstwę ziemniaków
pokrojonych w cienkie plasterki, na nich ułożyć 1/3 sosu z mięsem z patelni,
kawałeczki żółtego sera, posolić, posypać oregano, posmarować musztardą, polać
olejem, następnie znów ułożyć wastwę z ziemniaków, na niej podobną wastwę jak
opisana poprzednio, znów ułożyć warstwę ziemniaków na niej taką samą warstwę
jak poprzednio oraz kilka plasterków ogórka surowego na wierzchu oraz natki
pietruszki na ogórki. Dusić w piekarniku 50 minut. Podawać np. z piwem Okocim.
Składniki:
20dkg schabu, 1 marchewka, pół selera, 4
pieczarki, pół papryki, olej, pieprz biały, przyprawa chińska o 5 smakach,
imbir, sól, ryż na dwie osoby, pół kostki bulionowej wołowej Knorra, cukier,
papryka w proszku ostra.
Przepis:
na oleju
podsmażyć pokrojone w małe kawałeczki osolony i popieprzony schab. Zdjąć schab
z patelni, podsmażyć pieczarki pokrojone w kostkę, dodać marchew, seler oraz
paprykę pokrojone w kostkę, poddusić ciągle mieszając, dodać sól, pieprz,
przyprawę chińską, imbir, cukier do smaku, następnie wlać bulion wołowy (pół
kostki rozpuszczonej w pół szklanki wrzącej wody z pół łyżeczką papryki w
proszku ostrej) oraz usmażony wcześniej schab, poddusić 10 minut. Podawać z
ryżem.
Składniki:
30 dkg piersi z kurczaka, olej, sól,
czosnek w proszku, przyprawa Delicata, pieprz, musztarda.
Przepis:
na oleju
podsmażyć pokrojone w małe kawałki piersi z kurczaka osolone i posypane
przyprawą Delicata, doprawić czosnkiem, tuż przed końcem smażenia dodać
musztardy, zamieszać. Podawać np. z ryżem przyprawionym (czosnek, majeranek,
papryka ostra w proszku, natka pietruszki, por posiekany) przybrany oliwkami.
Składniki:
30 dkg piersi z kurczaka, olej, sól,
łyczeczka cukru, pieprz czarny, sos sojowy, wódka, curry, czosnek w proszku, 2
duże marchewki, 3 pieczarki, 2 łyżeczki keczupu.
Przepis:
przygotować
zalewę: wódka, sos, sojowy, cukier, sól, pieprz - włożyć do niego na 15 minut
pierś z kurczaka pokrojona w drobne paski. Usmażyć kawałki kurczaka na dużym
ogniu, dość krótko, odłożyć na talerz. Poddusić na dużym ogniu na patelni po
kurczaku marchewkę pokrojoną w długie cienkie paski oraz pieczarki pokrojone w
talarki, co jakiś czas podlewając wodą, pod koniec posypać czosnkiem w proszku
solą oraz pieprzem, dodać kawałki kurczaka, dodać curry (około 1 łyżeczki) oraz
2 łyżeczki keczupu i jeszcze kilka minut dusić na małym ogniu. Podawać z ryżem.
Składniki:
5 małych
ziemniaków, 10 pieczarek, cebula, marchewka, seler 1/4, pietruszka, 3 plastry schabu wędzonego, pół
szklanki bulionu, 2 łyzki śmietany, 1 łyżka keczupu, sól, pieprz, bazylia,
czosnek w proszku, olej, pół łyżki mąki, kilka czarnych oliwek.
Przepis:
poddusić po
kolei, osobno, na średnim ogniu na patelni: pieczarki w talarkach, cebulę w
krążkach, warzywa w talarkach, zdjąć z patelni, podsmażyć ziemniaki pokrojone w
małą kostkę, dodać podduszone wcześniej składniki, wlać bulion, śmietanę,
oprószyć mąką, dodać przyprawy, keczup, poddusić 2 minuty. Podawać przybrane na
wierzchu kilkoma czarnymi oliwkami.
Składniki:
pół kg cielęciny,
sól, pieprz, bazylia, tymianek, 6 kulek ziela angielskiego zmiażdzone, ,
musztarda, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 4 łyżki octu winnego, 1 łyżka sosu
sojowego, 1 łyżka wódki, łyżeczka cukru,olej, 1 łyżeczka mąki.
Przepis:
moczyć w zalewie
pokrojoną na kostkę cielęcinę przez pół godziny. Zalewa: ocet, sos sojowy,
wódka, zioła, przyprawy, 2 łyżeczki musztardy. Usmażyć cielęcinę na dużym
ogniu, zmniejszyć, dodać pokrojoną w plastry cebulę, dodać 2 łyżeczki
musztardy, 1 łyżeczkę mąki, zagęścić aby powstał sos. Podawać z kartoflami
polanymi pozostałą zalewą po moczonym mięsie.
Składniki:
pierś z
kurczaka, sól, pieprz, kostka warzywna rozpuszczona w niecałej szklance wody, 3
łyżki brandy, 3 łyżki octu winnego, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, 3
pieczarki, 1 cebula, pół papryki zielonej, 1 ząbek czosnku
Przepis:
Usmażyć pierś z
kurczaka pokrojoną w kostkę i namoczoną w brandy i soli, dodać pieczarki, cebulę
pokrojoną w kostkę, paprykę, czosnek, poddusić, dodać połowę bulionu, poddusić,
dodać przecier pomidorowy, ocet winny i resztę bulionu, poddusić aż sos lekko
zgęstnieje. Podawać z ryżem doprawionym np. papryką w proszku ostrą lub chili w
proszku.
Składniki:
2 papryczki
chili, 4 plastry karkówki dość cienkie, 1 marchew dość duża, 1 seler, 1 cebula,
5 piecarek, 5 łyżeczek przecieru pomidorowego, 2 plasterki żółtego sera, ogórek
konserwowy, przyprawa orientalna kuronia, cukier, sól, pieprz, musztarda, olej,
mąka pszenna
Przepis:
popieprzyć
plastry karkówki, posmarować musztardą, położyć na każdy plaster kawałek
ogórka, żółtego sera, pół papryczki chili, zrolować, związać nitką, podsmażyć
marchewkę w talarkach, selera w paskach, cebulę w krążkach, pieczarki, po
jakimś czasie dodać zrazy obsmażyć, dolać nieco wody, poddusić pod przykryciem
aż karkówka zmięknie, pod koniec dodać sos zrobiony w filiżance: 4 łyżki
przecieru pomidorowego, pół łyżeczki mąki, pół łyżeczki cukru, 2 łyżeczki
przyprawy kuronia orientalnej, uzupełnić filiżankę wodą do pełna, wlać na
patelnię, zamieszać. Podawać z ryżem i czerwonym winem np. sofia melnik
Składniki: 60 dkg
wołowiny, 2 cebule, puszka czerwonej fasolki, 3 ząbki czosnku, 4 pieczarki,
kostka bulionu grzybowego, pieprz, 1 papryczka chili, sól, cukier, mąka
ziemniaczana, przecier pomidorowy -3 łyżki,
Przepis: na patelni
obsmażyć pokrojoną w kostkę wołowinę, z sosem przelać do garnka z łyżką oleju,
dolać nieco wody, na patelni udusić pokrojone cebule, czosnek, pieczarki,
wrzucić do garanka, dodać fasolę, pół litra bulionu, papryczkę chili, przecier
pomidorowy zmieszany z pieprzem, cukrem, dusić 30 minut, pod koniec osolić do
smaku, zagęścić 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 5 łyżkach
zimnej wody. Podawać z kluskami lub ziemniakami.
Składniki:
chleb tostowy,
ser żółty ostry, ogórki korniszony, polędwica wędzona, przyprawa do grilla,
musztarda. margaryna
Przepis:
posmarować chleb
margaryną, jedną połówkę posypać przyprawą do grilla, położyć na chleb ser
żółty, 2 plasterki ogórka, polać musztardą, przykryć polędwicą, zapiec.
Składniki: 30 dkg mąki,
2 dkg drożdży, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soli, pieprz, ¾ szklanki wody.
5.
POTRAWY Z JAJEK
Składniki: 4 jajka, 4
plastry szynki lub salami, 4 pieczarki, pół papryki czerwonej lub zielonej, pół
cebuli, 6 oliwek czarnych lub zielonych, pomidor, kechup (3/4 łyżki), sół,
pieprz, curry, bazylia (1 łyżeczka), oliwa z oliwek.
Przepis: pokroić na
małe kawałki składniki, na patelni podsmażyć na oliwie z oliwek cebulę razem z
pieczarkami, dodać paprykę, ewentualnie pokrojony pomidor bez skóry, następnie
szynkę, do całości wbić jajka, dodać resztę przypraw, keczup, i mieszać kilka
minut aż jajka będą ścięte. Podawać z chlebem
lub na grzance z chleba z masłem opieczonej
w piekarniku.